BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

» PITANJA - RELIGIJA
Today at 07:30 by PavleS

» JEVANĐELJE I ZAKON
15/1/2018, 20:58 by PavleS

» BIBLIJA - NOVI REVIDIRANI PREVOD
11/1/2018, 23:05 by PavleS

» DOKAZI OTPADA ADVENTISTIČKE CRKVE
10/1/2018, 00:36 by PavleS

» TROJSTVO KAO PAGANSKA TVOREVINA
7/1/2018, 15:28 by PavleS

» MAČ I CARSTVO MIROLJUBA PETROVIĆA?
6/1/2018, 13:34 by PavleS

» ABORTUS - BIBLIJSKI POGLED
6/1/2018, 13:03 by PavleS

» CRKVE I OPASNOSTI OD SEKTAŠENJA
3/1/2018, 21:01 by PavleS

» STVARANJE ILI EVOLUCIJA
27/12/2017, 10:07 by PavleS

January 2018

SunMonTueWedThuFriSat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar


  VASPITANJE

  Share

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3193
  Registration date : 2008-11-01

  VASPITANJE

  Komentar  PavleS on 7/1/2012, 19:35

  Vaspitanje je jedan od najvažnijih zadataka na zemlji povjeren ne samo roditeljima i učiteljima, već svima koji na bilo koji način mogu doprinijeti stvaranju dobrih ljudi i njihovoj pripremi za vječni život po Božjem obličju.

  VASPITANJE - Elen Vajt:
  http://religija.me/ellen_white/Elen_Vajt--Vaspitanje.pdf


  PavleS: komentar modifikovan dana: 18/9/2015, 23:52; prepravljeno ukupno 1 puta

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3193
  Registration date : 2008-11-01

  Re: VASPITANJE

  Komentar  PavleS on 7/1/2012, 19:36

  Još jedna izvanredna kompilacija od istog pisca:
  UM, KARAKTER I LIČNOST
  http://religija.me/ellen_white/EGW--MCP_knjiga1.pdf
  http://religija.me/ellen_white/EGW--MCP_knjiga2.pdf


  PavleS: komentar modifikovan dana: 18/9/2015, 23:52; prepravljeno ukupno 1 puta

  NinkovicM

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2015-03-28

  Re: VASPITANJE

  Komentar  NinkovicM on 18/9/2015, 20:59


  Batret

  Broj komentara : 99
  Registration date : 2016-04-24

  Problemi u porodici

  Komentar  Batret on 3/12/2016, 16:22

  Pozdrav, htio bih da vas pitam nesto, treba mi vas savjet. Sta da se radi u slucaju kad je Otac materijalista, trci za parama, bavi se pogresnim stvarima.. nije cisti ateista recimo indiferentan, nije porodican covjek, nije kuci od jutra do uvece,. Kako razgovarati sa takvim ljudima, koji kao vecina misle "ja vjerujem ne cini nikome nista lose i dobro je to".. itd..

  Izvinite ako nije ova tema za ovaj forum, slobodno delete.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 3193
  Registration date : 2008-11-01

  Re: VASPITANJE

  Komentar  PavleS on 3/12/2016, 16:54

  Batret (citat):Pozdrav, htio bih da vas pitam nesto, treba mi vas savjet. Sta da se radi u slucaju kad je Otac materijalista, trci za parama, bavi se pogresnim stvarima.. nije cisti ateista recimo indiferentan, nije porodican covjek, nije kuci od jutra do uvece,. Kako razgovarati sa takvim ljudima, koji kao  vecina misle "ja vjerujem ne cini nikome nista lose i dobro je to".. itd..

  Izvinite ako nije ova tema za ovaj forum, slobodno delete.
  Ako ne dijeli iste ideološke životno važne vrijednosti sa porodicom, čovjek treba nastojati da se što prije osamostali.
  avatar
  Nina V

  Broj komentara : 51
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 24/2/2017, 20:28

  Svaka riječ koju izgovore otac ili majka utiče na djecu bilo na dobro ili na zlo...
  Riječ izgovorena u dobro vrijeme može da bude kao dobro sjeme u mladom umu i može povesti mlade noge na pravi put. Međutim, pogrešna riječ može da povede njihove noge na put propasti. Anđeli čuju riječi koje se izgovaraju u domu. Zato nikada ne grdite...nikada nemojte biti grubi. Pravda i milost moraju ići zajedno; ne sme biti kolebanja i naglih postupaka.
  Treba da savladamo svoju naglu prirodu i zagospodarimo svojim riječima; u ovome ćemo izvojevati velike pobjede. Ako ne vladamo svojim riječima i prirodom onda smo Sotonini robovi. Mi se njemu pokoravamo. On nas smatra zarobljenicima...
  Ne vodite besmislene razgovore u svome domu. Čak će i na veoma malu djecu uticati "obraz zdravih riječi". Ali ako otac i majka izmjenjuju prazne i bezumne riječi, to će kasnije činiti i djeca...

  Očevi i majke, govorite ljubazno sa svojom djecom; sjetite se koliko ste sami osjetljivi, koliko teško podnosite svaki prekor; mislite na to da vaša djeca liče na vas. Ne tovarite na djecu breme koje sami ne možete nositi. Ako ne možete podnositi ukor i karanje, ne mogu ni vaša djeca koja su mnogo slabija od vas i koja ne mogu toliko podnijeti. Neka vaše riječi, uvjek ljubazne i vesele, budu kao sunčevi zraci za vašu porodicu. Vladanje nad samim sobom, promišljenost i strpljenje koje potiče s vaše strane donijeće stostruk rod.

  Elen Vajt- Temelji srećnoga doma.
  avatar
  Nina V

  Broj komentara : 51
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 25/2/2017, 18:58

  Neposlušnost mora biti kažnjena. Loše ponašanje mora biti ispravljeno. Bezakonje koje je privezano detetu na srce mora biti suočeno i nadvladano od strane roditelja i učitelja. Sa onim što je pogrešno mora se postupati brzo i mudro, sa čvrstinom i odlučnošću. Mora se pažljivo uhvatiti u koštac sa mržnjom prema uzdržanosti, ljubavi prema samougađanju, nezainteresovanosti za stvari od večnog interesa. Sve dok se zlo ne iskoreni, duša će biti izgubljena. I više od toga: onaj koji sebi dopušta da sledi sotonu neprestano traži da namami i druge. Još u najranijim godinama naše dece moramo nastojati da potčinimo u njima duh ovog sveta. (E.G.W. Child Guidance 249.4)


  Upotreba pruta može biti nekada neophodna kada se drugi načini pokažu kao neuspešni, ali ipak majka ne bi trebalo da koristi prut ako postoji mogućnost da to izbegne. Ali ako blage mere budu nedovoljne, kazna koja će pribrati dete, trebalo bi da bude u ljubavi upotrebljena. Često i samo jedna ovakva korekcija bude dovoljna za ceo život, da pokaže detetu da ono ne kontroliše druge. (E.G.W. Child Guidance 250.2)


  Roditelji, trebalo bi da rano počnete da učite vašu decu poštovanju, poslušnosti i samokontroli. Upamtite da svako ispoljavanje strasti koje se čvrsto i odlučno ne kontroliše jeste jedna lekcija zla. Vaše zanemarivanje ispravnog uzdržanja kod deteta otvara vrata sotoni i poziva ga da dođe i kontroliše vašu decu; a on neće biti spor u iskorišćavanju svoje šanse. (Signs of Times, March 11, 1886, Art. A, par. 7)

  
Puno puta ćete uvideti da ako postupate sa njima blago, da neće biti potrebe za šibom. Ovakav način će ih voditi da imaju poverenje u vas. Oni će vas učiniti prisnim prijateljem. Oni će doći i reći vam: Učinio sam nešto loše danas u to vreme i želim da mi oprostiš i da tražiš od Boga da mi oprosti. Imala sam priliku da ovo doživim… Zahvalna sam što sam imala hrabrosti, kada su radili loše, da sa njima postupam čvrsto, da se molim sa njima i da zadržim standarde Božje reči pred njima. (E.G.W. Child Guidance 250.4)


  Možda ćete nekada morati da ih kaznite prutom; nekada je to neohodno, ali odložite ovo neprijatno postupanje sve dok ne rešite problem sami sa sobom. Upitajte sebe: Jesam li pokorio svoj put i svoju volju Bogu? Jesam li postavio sebe tamo gde Bog može da me koristi, tako da mogu imati mudrost, strpljenje, ljubaznost i ljubav u pristupu prema jogunastom postupanju dece u domu? (E.G.W. Child Guidance 251.2)
  avatar
  Nina V

  Broj komentara : 51
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 2/3/2017, 08:50

  Jedan od najjačih razloga što danas u svijetu postoji toliko zla sastoji se u tome što su roditelji prezauzeti onim što je manje važno, a zapostavili su ono što je najvažnije - kako da se prilagode zadatku da strpljivo i ljubazno poučavaju svoju djecu putevima Gospodnjim. Nikakav drugi posao ne bi smio da vam bude toliko važan da vas spriječi da svojoj djeci ne posvetite sve potrebno vrijeme, kako biste im pomogli da shvate šta znači potpuno slušati i vjerovati u Gospoda...
  Ukazujući u domu svojoj djeci ljubav, saučešće i ohrabrenje, roditelji mogu da im pruže sigurnu zaštitu od mnogih svjetovnih iskušenja.

  Kako je žalosno što mnogi roditelji zanemaruju odgovornost koju im je Bog dao za djecu i prepuštaju je strancima da je izvrše! Takvi su gotovi da prepuste drugima rad oko svoje djece i oslobode sebe svih takvih tereta...
  Roditelji, vi nosite odgovornost koje niko drugi ne može da nosi umjesto vas. Dokle ste god živi, vi ste Bogu odgovorni da se držite Njegovog puta...

  Otac i majka treba da sarađuju u potpunoj saglasnosti. Oni su dužni da postanu drugovi svojoj djeci.
  Roditelji treba da ohrabre svoju djecu da se povjeravaju samo njima, da im kažu svoje jade, svoje male svakodnevne neprilike i teškoće.

  "Nemam vremena". kaže otac, "nemam vremena da vaspitam svoju djecu, da im činim društvo i da ih razveselim!" - Onda se nisi smio prihvatiti roditeljske dužnosti! Kada im ne pokloniš vrijeme koje im sa pravom pripada, ti im uskraćuješ vaspitanje koje im duguješ.
  Opterećene mnogim brigama, majke katkada smatraju da nemaju vremena da strpljivo poučavaju mališane i poklone im ljubav i razumijevanje. Neka onda majke znaju: ako djeca kod svojih roditelja i u svom domu na nađu ono što zadovoljava njihove želje za prijateljstvom i razumijevanjem, ona će to potražiti na nekom drugom mjestu, koje može biti opasno za njihovo srce i karakter.

  Elen Vajt - Temelji srećnoga doma
  avatar
  Nina V

  Broj komentara : 51
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 5/3/2017, 14:06

  U prisutnosti svoje djece ni otac ni majka nikada ne treba da kritikuju planove i rasuđivanje jedno drugoga...Ako se roditelji u nečemu ne slažu, neka se povuku od svoje djece, dok se ne sporazumiju.
  Često se roditelji ne slažu u vođenju svoje porodice. Otac, koji je vrlo malo sa svojom djecom, i ništa ne zna o njihovim sklonostima i prirodi je grub i strog. On ne upravlja svojom prirodom, već kažnjava u žestini. Dijete to zna, i umjesto da bude obuzdano, kazna ga ispunjava gnjevom. Majka popušta da kazni dijete za prekršaj da bi ga kasnije za isti strogo kaznila. Djeca nikad ne znaju šta ih čeka i dolaze u iskušenje da saznaju dokle mogu tako postupati a da ne budu kažnjena. Tako je posijano sjeme zla, koje raste i donosi rod.
  Ako su roditelji jedinstveni u ovom dijelu vaspitanja, dijete će znati šta se od njega očekuje. Međutim, ako otac riječju ili pogledom, pokaže da ne odobrava majčine vaspitne postupke, ako smatra da je ona previše stroga i pokušava da njenu strogost zamijeni nježnošću i popuštanjem, upropastiće dijete. Dijete će ubrzo shvatiti da može da čini sve što mu se sviđa. Roditelji koji čine ovaj grijeh u odnosu prema svojoj djeci, biće krivi za propast njihovih duša.

  Elen Vajt - Temelji srećnoga doma
  avatar
  Nina V

  Broj komentara : 51
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 5/3/2017, 14:22

  Neke zaslijepljene majke u životu svoje djece trpe ono što ne bi trebalo da trpe ni jedan trenutak. Ponekad kriju dječje greške od oca. One dopuštaju da djeca nose odjeću ili čine nešto drugo, pod uslovom da otac o tome ništa ne zna, jer bi zbog toga prigovorio.
  Na ovaj način djeca se uče da varaju. Ako otac otkrije ove greške majka traži izgovore, i ne kaže cijelu istinu. Majka nije iskrena. Ona zaboravlja da i otac brine za djecu isto toliko koliko i ona i da ne bi trebalo da mu ostanu nepoznate njihove greške i sklonosti koje bi trebalo iskorijeniti dok su još mladi. Događaji se taje. Djeca znaju za neslogu svojih roditelja i to ostavlja posledice. Djeca počinju da varaju, da taje, iznoseći činjenice koje su suprotne saznanjima njihove majke kao i njihovog oca. Ona se navikavaju da pretjeruju i doslovno lažu, a da ih u svemu tome savjest mnogo ne uznemirava.
  Ovo zlo otpočelo je onog dana kada je majka počela da prikriva pravo stanje pred ocem, koji ima isti udio u oblikovanju karaktera svoje djece. Sa ocem je trebalo otvoreno razgovarati i on je trebao o svemu da bude obaviješten. Suprotan stav, prikrivanje dječijih grešaka, ohrabruje ih u njihovoj sklonosti da prevare, da budu licemjerni i nepošteni.
  Vidjela sam da roditelji - hrišćani uvjek trebaju da se drže utvrđenog principa - da budu složni u vođenju svoje djece.

  Elen Vajt - Temelji srećnoga doma
  avatar
  Nina V

  Broj komentara : 51
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 27/5/2017, 15:24

  I pored tolikih poslova koje majka mora da izvrši, njen najsvetiji posao, je posao sa njenom djecom. Međutim, kako se često ovaj posao ostavlja po strani samo da se zadovolji neka sebična zelja.
  Mi vas preklinjemo da kao majke shvatite svoju odgovornost i da ne živite da sebi ugađate, nego da proslavite Boga. Hristos nije sebi ugađao, nego je na sebe uzeo obličje sluge.
  Bog je majci dodijelio posao da podigne svoju djecu u nauci i strahu Gospodnjem. Pred njihovim nježnim umovima treba stalno uzdizati ljubav i strah Božiji. Kad ih kara, ona treba da im kaže da to čini po Božjem savjetu, i da On nije zadovoljan prevarom, neistinom i rđavim postupcima. Tako da se dječji umovi mogu toliko povezati sa Bogom, da sve što čine i kažu bude Njemu na slavu.

  Temelji srećnoga doma - Elen Vajt

  Sponsored content

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 19/1/2018, 08:32