BIBLIJSKI FORUM

POZNAVANJE BOGA - NAJVAŽNIJE ZNANJE

Latest topics

March 2017

SunMonTueWedThuFriSat
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


  VASPITANJE

  Share

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2976
  Registration date : 2008-11-01

  VASPITANJE

  Komentar  PavleS on 7/1/2012, 19:35

  Vaspitanje je jedan od najvažnijih zadataka na zemlji povjeren ne samo roditeljima i učiteljima, već svima koji na bilo koji način mogu doprinijeti stvaranju dobrih ljudi i njihovoj pripremi za vječni život po Božjem obličju.

  VASPITANJE - Elen Vajt:
  http://religija.me/ellen_white/Elen_Vajt--Vaspitanje.pdf


  PavleS: komentar modifikovan dana: 18/9/2015, 23:52; prepravljeno ukupno 1 puta

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2976
  Registration date : 2008-11-01

  Re: VASPITANJE

  Komentar  PavleS on 7/1/2012, 19:36

  Još jedna izvanredna kompilacija od istog pisca:
  UM, KARAKTER I LIČNOST
  http://religija.me/ellen_white/EGW--MCP_knjiga1.pdf
  http://religija.me/ellen_white/EGW--MCP_knjiga2.pdf


  PavleS: komentar modifikovan dana: 18/9/2015, 23:52; prepravljeno ukupno 1 puta

  NinkovicM

  Broj komentara : 13
  Registration date : 2015-03-28

  Re: VASPITANJE

  Komentar  NinkovicM on 18/9/2015, 20:59


  Batret

  Broj komentara : 96
  Registration date : 2016-04-24

  Problemi u porodici

  Komentar  Batret on 3/12/2016, 16:22

  Pozdrav, htio bih da vas pitam nesto, treba mi vas savjet. Sta da se radi u slucaju kad je Otac materijalista, trci za parama, bavi se pogresnim stvarima.. nije cisti ateista recimo indiferentan, nije porodican covjek, nije kuci od jutra do uvece,. Kako razgovarati sa takvim ljudima, koji kao vecina misle "ja vjerujem ne cini nikome nista lose i dobro je to".. itd..

  Izvinite ako nije ova tema za ovaj forum, slobodno delete.

  PavleS
  Admin

  Broj komentara : 2976
  Registration date : 2008-11-01

  Re: VASPITANJE

  Komentar  PavleS on 3/12/2016, 16:54

  Batret (citat):Pozdrav, htio bih da vas pitam nesto, treba mi vas savjet. Sta da se radi u slucaju kad je Otac materijalista, trci za parama, bavi se pogresnim stvarima.. nije cisti ateista recimo indiferentan, nije porodican covjek, nije kuci od jutra do uvece,. Kako razgovarati sa takvim ljudima, koji kao  vecina misle "ja vjerujem ne cini nikome nista lose i dobro je to".. itd..

  Izvinite ako nije ova tema za ovaj forum, slobodno delete.
  Ako ne dijeli iste ideološke životno važne vrijednosti sa porodicom, čovjek treba nastojati da se što prije osamostali.

  Nina V

  Broj komentara : 43
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 24/2/2017, 20:28

  Svaka riječ koju izgovore otac ili majka utiče na djecu bilo na dobro ili na zlo...
  Riječ izgovorena u dobro vrijeme može da bude kao dobro sjeme u mladom umu i može povesti mlade noge na pravi put. Međutim, pogrešna riječ može da povede njihove noge na put propasti. Anđeli čuju riječi koje se izgovaraju u domu. Zato nikada ne grdite...nikada nemojte biti grubi. Pravda i milost moraju ići zajedno; ne sme biti kolebanja i naglih postupaka.
  Treba da savladamo svoju naglu prirodu i zagospodarimo svojim riječima; u ovome ćemo izvojevati velike pobjede. Ako ne vladamo svojim riječima i prirodom onda smo Sotonini robovi. Mi se njemu pokoravamo. On nas smatra zarobljenicima...
  Ne vodite besmislene razgovore u svome domu. Čak će i na veoma malu djecu uticati "obraz zdravih riječi". Ali ako otac i majka izmjenjuju prazne i bezumne riječi, to će kasnije činiti i djeca...

  Očevi i majke, govorite ljubazno sa svojom djecom; sjetite se koliko ste sami osjetljivi, koliko teško podnosite svaki prekor; mislite na to da vaša djeca liče na vas. Ne tovarite na djecu breme koje sami ne možete nositi. Ako ne možete podnositi ukor i karanje, ne mogu ni vaša djeca koja su mnogo slabija od vas i koja ne mogu toliko podnijeti. Neka vaše riječi, uvjek ljubazne i vesele, budu kao sunčevi zraci za vašu porodicu. Vladanje nad samim sobom, promišljenost i strpljenje koje potiče s vaše strane donijeće stostruk rod.

  Elen Vajt- Temelji srećnoga doma.

  Nina V

  Broj komentara : 43
  Registration date : 2015-10-23

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Nina V on 25/2/2017, 18:58

  Neposlušnost mora biti kažnjena. Loše ponašanje mora biti ispravljeno. Bezakonje koje je privezano detetu na srce mora biti suočeno i nadvladano od strane roditelja i učitelja. Sa onim što je pogrešno mora se postupati brzo i mudro, sa čvrstinom i odlučnošću. Mora se pažljivo uhvatiti u koštac sa mržnjom prema uzdržanosti, ljubavi prema samougađanju, nezainteresovanosti za stvari od večnog interesa. Sve dok se zlo ne iskoreni, duša će biti izgubljena. I više od toga: onaj koji sebi dopušta da sledi sotonu neprestano traži da namami i druge. Još u najranijim godinama naše dece moramo nastojati da potčinimo u njima duh ovog sveta. (E.G.W. Child Guidance 249.4)


  Upotreba pruta može biti nekada neophodna kada se drugi načini pokažu kao neuspešni, ali ipak majka ne bi trebalo da koristi prut ako postoji mogućnost da to izbegne. Ali ako blage mere budu nedovoljne, kazna koja će pribrati dete, trebalo bi da bude u ljubavi upotrebljena. Često i samo jedna ovakva korekcija bude dovoljna za ceo život, da pokaže detetu da ono ne kontroliše druge. (E.G.W. Child Guidance 250.2)


  Roditelji, trebalo bi da rano počnete da učite vašu decu poštovanju, poslušnosti i samokontroli. Upamtite da svako ispoljavanje strasti koje se čvrsto i odlučno ne kontroliše jeste jedna lekcija zla. Vaše zanemarivanje ispravnog uzdržanja kod deteta otvara vrata sotoni i poziva ga da dođe i kontroliše vašu decu; a on neće biti spor u iskorišćavanju svoje šanse. (Signs of Times, March 11, 1886, Art. A, par. 7)

  
Puno puta ćete uvideti da ako postupate sa njima blago, da neće biti potrebe za šibom. Ovakav način će ih voditi da imaju poverenje u vas. Oni će vas učiniti prisnim prijateljem. Oni će doći i reći vam: Učinio sam nešto loše danas u to vreme i želim da mi oprostiš i da tražiš od Boga da mi oprosti. Imala sam priliku da ovo doživim… Zahvalna sam što sam imala hrabrosti, kada su radili loše, da sa njima postupam čvrsto, da se molim sa njima i da zadržim standarde Božje reči pred njima. (E.G.W. Child Guidance 250.4)


  Možda ćete nekada morati da ih kaznite prutom; nekada je to neohodno, ali odložite ovo neprijatno postupanje sve dok ne rešite problem sami sa sobom. Upitajte sebe: Jesam li pokorio svoj put i svoju volju Bogu? Jesam li postavio sebe tamo gde Bog može da me koristi, tako da mogu imati mudrost, strpljenje, ljubaznost i ljubav u pristupu prema jogunastom postupanju dece u domu? (E.G.W. Child Guidance 251.2)

  Sponsored content

  Re: VASPITANJE

  Komentar  Sponsored content


   Danas je 1/3/2017, 18:51